Vandaag ga ik nog even door op mijn vorige post over voeding. Sinds Ellen en ik proberen zo gezond mogelijk te eten, dus met veel groenten en fruit, zonder vlees en zonder suiker, valt het mij extra op hoe groot het aandeel superongezonde producten in de gemiddelde supermarkt is. Hele paden vol suikerhoudende producten, schappen vol met vlees uit de bio-industrie, en bij onze gloednieuwe AH XL hierin Den Haag hangt boven het zeer beperkte vak gezonde voedingsmiddelen (hoewel nog steeds prefab, dus feitelijk behorend tot de te mijden ‘pakjes, zakjes en blikjes’) een bordje “Bewuste voeding”. Wat zegt AH daar nou eigenlijk mee? Dat ál de rest van de voeding in die hele winkel onbewust is?!
Er wordt in de reguliere medische zorg nog steeds relatief weinig aandacht besteed aan (de effecten van) voeding, hoewel er inmiddels bewijzen genoeg zijn voor de gunstige werking van bepaalde voedingsstoffen op ziekten als kanker. Niet dat je daarmee kanker kunt voorkómen of kunt genezen, maar je maakt er in elk geval je immuunsysteem krachtiger mee.
Een heel goed boek vind ik Eten tegen Kanker van Béliveau en Gingras. En onlangs kreeg ik Voedingsinterventie bij Kanker in handen, met als ondertitel Een signaal aan de klassieke oncologie; het ligt op mijn ‘te lezen’-stapeltje. Ook Henk Fransen en David Servan-Schreiber hebben in hun boeken over kanker talrijke voedingsadviezen gegeven. Uiteraard komen veel hiervan in grote lijnen overeen.
Kanker is een van de zogenoemde ‘welvaartsziekten’. Daarmee wordt o.a. bedoeld dat deze ziekte (mede) veroorzaakt wordt door onze welvaart en de leefstijl die daarmee gepaard gaat, ook op het gebied van voeding. Gelukkig worden steeds meer mensen zich daarvan bewust. Als wij als consument andere voedingsmiddelen gaan vragen, wat we al steeds meer doen, gaan de producenten vanzelf ook andere voedingsmiddelen aanbieden. Zelf vind ik het bijvoorbeeld goed nieuws dat Danone op dit moment een enorme fabriek bouwt voor veganistische toetjes. (Nu maar hopen dat ze ook suikervrij worden!)