In de vele jaren dat ik studie heb gemaakt van de mens – onder andere door mijzelf te bestuderen – ben ik tot het inzicht gekomen dat mensen bestaan op vijf niveaus, uiteenlopend van het fysieke tot en met een spiritueel niveau.
In een serie blogs beschrijf ik deze niveaus en de betekenis ervan voor onze gezondheid, eventuele ziekte(s) en ons welbevinden, en hoe ik jou kan helpen om op al deze niveaus in balans te komen. Want pas dán ervaar je ware evenwichtigheid en daarmee een diepe gelukzaligheid.
Deel 2: Het vertrouwde lichaam
Het fysieke lichaam kunnen we zien, beetpakken en voelen. Ons eigen lichaam en ook dat van anderen om ons heen. En dat doen we ook veelvuldig. Of we nu onze pasgeboren baby oppakken, een goede vriend of vriendin een knuffel geven of met iemand vrijen, het lichaam speelt er een centrale rol in.
Het menselijk lichaam is voor iedereen bekend terrein, zou je denken. Veel mensen vereenzelvigen zich zelfs totaal met hun fysieke lichaam. Als zij ‘ik’ zeggen, bedoelen zij hun lichaam, al of niet met ‘iets van’ een geest die daarin aanwezig is.
Je zou denken dat deze mensen hun lichaam door en door kennen en begrijpen. Niets is echter minder waar. De meeste mensen weten weinig af van het functioneren van hun lijf. Alleen als het ziek wordt en ze pijn of andere ongemakken ervaren, besteden ze er aandacht aan. Vaak bij voorkeur door even een pilletje in te nemen zodat de ‘overlast’ z.s.m. stopt. En soms zelfs dat nog niet eens; je kunt er immers ook ‘gewoon’ voor kiezen dergelijke signalen van het lichaam als ‘lastig’ af te doen en ze compleet te negeren.
Je lichaam vormt de onderste laag in het vijf-lagen-model (zie ook mijn eerste blog over dit onderwerp).
Het bestaat uit een groot aantal componenten en is een complexe biochemische fabriek. Het zit vol met kwetsbare organen, die ervoor zorgen dat het blijft functioneren. Iedereen kent natuurlijk het hart en de lever, de nieren en de longen. Dit zijn een paar van die organen. De huid wordt ook als een orgaan of organisme gezien en is net zo goed van groot belang voor het voortbestaan van je lichaam.Daarnaast bevat je lichaam allerlei ingewikkelde systemen om de biochemische processen te reguleren. De ademhaling, de bloedsomloop en het zenuwstelsel zijn bekend. Minder bekend is het lymfestelsel, het endocriene stelsel (een samenstel van klieren die allerlei zaken in het lichaam regelen) en het immuunsysteem (dat je onder andere beschermt tegen ziekte). Al deze systemen werken met elkaar en met de organen samen en zorgen ervoor dat jij jij bent en dat je lichaam eruitziet zoals het eruitziet.
Als één van de organen of systemen uit balans is, dan wordt de kans op ziekte vergroot. Eerst zul je je misschien minder fit voelen of hier of daar een pijntje ervaren. Maar als de onbalans lang aanhoudt, kan dit leiden tot een slecht functionerend lichaam met alle mogelijke gevolgen van dien.
Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op die balans. Er is al heel veel bekend over wat er goed en niet goed is voor je lijf. Daar ga ik in een volgende blog uitgebreider op in.
Nu je een beetje weet hoe het lijf in elkaar steekt, begrijp je vast beter dat het ziek wordt als je er op een ongezonde manier mee omgaat. Roken, regelmatig producten met veel suiker eten of energiedrankjes drinken ondermijnt bijvoorbeeld de balans en dus je gezondheid. Maar wist je bijvoorbeeld dat ook negatieve gedachten, stress en angst een zware aanslag plegen op je lichaam, en ook nog eens je zelfhelend vermogen sterk ondermijnen? En wist je dat liefdevolle aanraking, positieve gedachten, rust, ontspanning en een vredige staat van bewustzijn je lichaam juist helpen en het immuunsysteem krachtiger maken?
Het is echter niet altijd eenvoudig uit ons gedrag t.o.v. ons lichaam op te maken waarom we ons lusteloos voelen, geen energie hebben of ziek zijn en pijn leiden. Dan is het goed om op een van de andere niveaus je licht op te steken. Is daar soms iets wat niet in balans is? Is er misschien iets in je familiesysteem dat vraagt om aandacht, om in balans te worden gebracht? Of leef je wel volgens de unieke taak die jíj hebt meegekregen in dit leven? Dan is dus een diepgaander zelfonderzoek aan te bevelen, al of niet onder begeleiding van een professioneel coach.
Volgende keer deel 3: Emoties, niet alleen voor softies